Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 15:07

Ο Τατούλης για τη σύσταση Διαστημικού Οργανισμού 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαιρετίζει με ικανοποίηση την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και τη σύσταση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί τη θεμελιώδη απαρχή για να συνταχθεί η χώρα με τις σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές της αεροδιαστημικής επιστήμης. Είναι το εργαλείο που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει το τεχνολογικό μέρισμα που της αναλογεί σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τη στρατηγική της θέση. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς αυτή την κατεύθυνση από το 2013 είναι γνωστές (μικροδορυφόροι, προγράμματα αεροδιαστημικής σε ΑΕΙ, project διαστημικής πύλης Καλαμάτας, διεθνή συνέδρια, συνεργασίες με διεθνή ινστιτούτα). Εξαρχής αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας και με πολλαπλές παρεμβάσεις μας διεκδικήσαμε την εγκατάσταση του νέου φορέα στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, προσφέροντας για το σκοπό αυτό την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή”. 

Η Περιφέρεια αναφέρεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και στην υποστήριξη της πολιτικής της πρωτοβουλίας μόνο από το βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρο Κωνσταντινέα. Δηλώνει ότι “θα συνεχίσει τις συνεργασίες της με τα αρμόδια υπουργεία και διεθνείς φορείς, αλλά και τις πολιτικές της πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα αυτού” και εξαπολύοντας επίθεση, καταλήγει: “Ολοι αυτοί που περιγελούσαν την πρωτοβουλία αυτή, γιατί πολύ απλά δεν την γνώριζαν και δεν μπορούσαν να την καταλάβουν, έχουν ευθύνη να σταματήσουν να λαϊκίζουν και, έστω και τώρα, να διαβάσουν για να ενημερωθούν. Θα πρέπει επιτέλους να διαπιστώσουν την ανεπάρκειά τους και να πάψουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον αντικατοπτρισμό του κόσμου. Είναι η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα”.